Nederlandse huizenprijzen stijgen “licht”, volgens het CBS. Maar is dat wel waar? Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Huizenprijzen zijn volgens het CBS in oktober met 3,4 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand in 2014. Prijzen liggen daarmee 7 procent boven het dieptepunt van juni 2013, maar bijna 16 procent onder de top van augustus 2008. Het CBS zegt dat er sprake is van een “licht stijgende trend.”

Is dat wel zo? Tijdens de laatste fase van de zeepbel tussen 2003 en 2008 stegen huizenprijzen met 4 procent per jaar. Inmiddels begint de “licht stijgende trend” verdacht veel te lijken op wat we afgelopen decennium zagen. Om een idee te krijgen van waar huizenprijzen heen gaan, annualiseer ik de maand-op-maand verandering (dus van september op oktober 2015 in dit geval). Met andere woorden, wat zou de prijsontwikkeling zijn als de maand-op-maand ontwikkeling de komende 12 maanden aanhoudt. Omdat maand-op-maand cijfers volatiel zijn, gebruik ik een 3-maands voortschrijdend gemiddelde.

(klik voor uitvergroting)

2a

In oktober stegen huizenprijzen in een geannualiseerd tempo van 3,8 procent (3-maands voortschrijdend gemiddelde). Dat tempo is echter bij lange na niet zo dramatisch als de gemiddelde jaarlijkse prijsstijging van 8 procent over de gehele zeepbelperiode 1995-2008. Destijds waren de inflatie en loonstijgingen echter ook hoger. Maar toen én nu liggen de prijsstijgingen wederom ruim boven de inflatie én de loongroei.

2. De prijs van een vat olie kan wel eens gaan kelderen naar 20 dollar per vat. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph op basis van een rapport van de meest prominente zakenbank van Wall Street, Goldman Sachs. Volgens Goldman zit de wereld tot aan zijn nek in de olie en is de opslagcapaciteit zo goed als verzadigd. Handelaren hebben wereldwijd zelfs olietankers afgehuurd om olie offshore op te slaan in de hoop het zwarte goud op een later tijdstip tegen een hogere prijs te kunnen verkopen.

Maar als op een gegeven moment alle opslagcapaciteit echt vergeven is, kan het gebeuren dat handelaren in een golf van paniek de olie tegen elke prijs moeten verkopen. En dan crasht dus de markt. Punt is dat olieproducenten – oliekartel OPEC voorop – maar blijven pompen in de hoop de langste adem te hebben en dat het de concurrentie is die als eerste het loodje legt. De zwakkere broeders in OPEC zijn die door Saudi-Arabië opgelegde strategie inmiddels beu. De vraag is of OPEC tijdens de top van 4 december in Wenen de handdoek toch in de ring zal gooien en de kraan een stukje dichtdraait. Goldman denkt dat de prijs van olie na een diepe daling fors kan opveren.

3.Probleem voor de in Amsterdam genoteerde Amerikaanse kunstmestproducent OCI. Het Amerikaanse ministerie van Financiën wil de regelgeving voor zogenoemde ‘inversions’ aanscherpen. Bij een inversion fuseert een Amerikaans bedrijf met een bedrijf dat buiten de VS is gevestigd in een land waar de belastingdruk lager is. Door het hoofdkwartier naar het buitenland te verplaatsten wordt de winst van het fusiebedrijf minder zwaar belast. Dat is leuk voor aandeelhouders, maar de Amerikaanse schatkist trekt natuurlijk aan het langste eind.

De Amerikaanse farmaceut Pfizer is momenteel bezig het in het Ierse Dublin gevestigde Allergan over te nemen om zo minder belasting te betalen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën gaat het nu bijvoorbeeld moeilijker maken voor Amerikaanse bedrijven om zijn buitenlandse activiteiten onder te brengen bij een nieuw buiten de VS gevestigd fusiebedrijf of om een buitenlands belastingadres te krijgen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

4. ECB-president Mario Draghi heeft vanochtend in een toespraak in Frankfurt zijn oorlogsretoriek verder aangescherpt, een signaal dat de centrale bank tijdens het rentebesluit van 3 december grof geschut gaat inzetten om de economische groei en inflatie aan te jagen.

Uit de toespraak blijkt dat Draghi (eindelijk) inziet dat de ECB achter de feiten aanloopt en dat de economische groei in de eurozone domweg veel te laag is om de inflatie binnen afzienbare tijd op peil te krijgen en de werkloosheid weg te werken. Opvallend genoeg is Draghi zich daarbij gaan richten op kerninflatie, dat is inflatie exclusief voedsel en energie. Kerninflatie wordt met name gedreven door de kracht (of zwakte) van de binnenlandse economie.

Probleem is dat de economie van de Eurozone ver onder zijn potentie presteert. Op basis van de historische relatie tussen werkloosheid en groei is de economie van de Eurozone 7 procent te klein. In het huidige tempo duur het nog zes jaar voordat dit zogenoemde ‘output gap’ (zie grafiek) is weggewerkt, ervan uitgaande dat de correlatie intact blijft. De vraag is nu wat Draghi hier aan kan gaan doen. Op tafel tijdens het rentebesluit op 3 december zijn een uitbreiding van het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro of het verder verlagen van de rente, waaronder de depositorente én de inleenrente voor banken. Het is mogelijk dat de ECB banken gaat vergoeden als ze geld van de centrale bank lenen in de hoop dat banken dit op hun beurt doorrekenen aan hun klanten.

(klik voor uitvergroting)

1a

5.Minister van Financiën Dijsselbloem heeft er op haast Chinese wijze voor gezorgd dat ABN Amro vanochtend succesvol naar de beurs is gebracht. ABN Amro opende op 18,18 euro, wat netjes boven de uitgifteprijs van 17,75 euro per aandeel lag. Na de opening schommelde de koers tussen de 18,00 en 18,40 euro. ''We willen er natuurlijk ook voor zorgen dat er een kleine opwaartse beweging te zien is, zodat er geen teleurstelling is. Zoals u weet hebben we nog 80 procent van de aandelen te verkopen'', zei Dijsselbloem. De staat heeft er baat bij dat de koers niet wegzakt of te hard oploopt. Een lagere koers betekent dat de staat de rest van de stukken tegen een lagere prijs moet verkopen. Maar een te hoge koers betekent dat de introductieprijs te laag was.

6.Europese beurzen noteren vlak tot lager, maar dat mag de pret niet drukken want voor de week staat de AEX met een stand van 468 punten bijvoorbeeld op een mooie winst van 3,5 procent. Het Damrak en andere Europese beurzen bewegen deze maand zijwaarts rond hun 200-daags voortschrijdend gemiddeld. Dat kan komen doordat beleggers in afwachting zijn van een spannende decembermaand. De ECB en later de Fed zullen volgende maand gescheiden wegen kiezen, waarbij waarschijnlijk de ECB gaat verruimen en de Fed juist verkrappen. Oliekartel OPEC houdt een cruciale vergadering in een Spanje zal bij de parlementsverkiezingen door de opkomst van anti-establishmentpartijen een politieke aardverschuiving plaatsvinden.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl